Odafigyelés, szakértelem
és biztonság

Szolgáltatások

ÜGYFÉL IGÉNYEK SPECIFIKÁCIÓJA 

Kollégáink magas szintű szakértelmének köszönhetően ügyfeleinek innovatív és komplex rendszermegoldásokat nyújtunk egyedi igényeikre szabva. 

GRAFIKAI TERVEZÉS

Teljes körű termék és grafikai tervezés a koncepciótól a végtermékig.
Megtervezzük a grafikai elemeket és a használandó technológiát melyek kialakításakor komplett rendszerként tekintünk a termékre, figyelembe véve a speciális védelmi, megszemélyesítési és felhasználási elvárásokat és igény esetén az ügyféllel szoros együttműködésben elkészítjük számára a grafikai állományokat. 

TECHNOLÓGIA TANÁCSADÁS 

Mind az önálló termékek mind a komplett projektek sikerének kulcsa a megfelelő technológia megválasztása.  Szakértőink a nyomdaipar teljes területén, az összes ismert és népszerű technológiát elméleti és gyakorlati szempontból behatóan ismerik, így technológia tanácsadás keretében magas színvonalon tudjuk vállalni nyomtatási rendszerek tervezését és specifikációját az ügyfelek igényeire szabva.

GYÁRTÁS

Társaságunk az ország egyetlen bankjegy- és az egyik legnagyobb okmány -és hamisítás elleni védelemmel ellátott termékeket gyártó biztonsági nyomdája.
Nyomtatási technológiáink:

 • Metszet-mélynyomtatási technológia, amely egyedülálló Magyarországon
 • Íves ofszetnyomtatás akár B/1 méretben is
 • Rotációs ofszetnyomtatás, akár széllyukasztással, keresztperforálással, leporellós kivitelben is
 • Szimultán ofszetnyomtatás maximális oldalon belüli, illetve elő- és hátoldali illeszkedési pontossággal
 • Digitális nyomtatás, megszemélyesítés, számozás, vonalkódnyomtatás
 • Magasnyomtatás, sorszámozás akár A/1-es méretben is
 • Pozícionált és szőnyegmintás hologramok felhordása melegprégeléssel
 • Szitanyomtatás B/2 méretben
 • Írisznyomtatás
 • Dombornyomtatás

ELSZÁMOLÓKÖZPONT

Társaságunk vállalja különböző alkalmazási területek részére rendszerek adaptálását és ezekhez speciális, az alkalmazási területhez leginkább megfelelő magas szintű gyártási rendszerek, technológiák kifejlesztését, valamint ezek egységes alkalmazásba integrálását.

 • Cafeteria
 • Fizetési rendszerek
 • Személyazonosítási rendszerek
 • Szolgáltatásra jogosító azonosító rendszerek

Széleskörű ismeretekkel rendelkezünk személyazonosítási rendszerek megvalósításában, és üzemeltetésében, kezdve adatrögzítéstől a gyártási folyamaton át, egészen az ellenőrzésig.
A hitelesítés általában PKI alapokon történik, a chippel történő kommunikáció egyedi (session) kulcsokkal történik. Egyszerűbb kártyák használata esetén lehetőség van kulcs diverzifikálásra, illetve az olvasó eszközben történő ellenőrzésre.

Az elszámoló rendszerek esetében minden szolgáltatáshoz alkalmazások rendelhetőek több szinten, egy vevőhöz adott esetben több kártya is tartozhat.

Az elszámolóközpont lehetőséget nyújt időben és térben korlátozott utalványok kezelésére, különböző funkciók kialakítására.

HAMISÍTÁS ELLENI VÉDELEM

Védett nyomtatványainkat a szabad kereskedelemben nem hozzáférhető, csak a szükséges hatósági engedéllyel rendelkező nyomdák számára szállított biztonsági nyomathordozók felhasználásával gyártjuk. A nyomathordozók a következő védelmi elemekkel rendelkezhetnek:
Vízjel: Pozitív, negatív vagy árnyalatos kivitelben készülhet, lehet pozícionált vagy szőnyeg elrendezésű.
Biztonsági szálak: Készülhetnek fémgőzölt vagy transzparens kivitelben. Mágneses tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, de természetes megvilágításban láthatatlan, UV-fényben fluoreszkáló vagy foszforeszkáló kivitelűek is lehetnek. A megrendelő igénye szerint szöveget is tartalmazhatnak.
Pelyhezőrostok: Természetes fénynél lehetnek színesek vagy láthatatlanok, UV-sugárzásnál egy vagy több színben fluoreszkálók.
Vegyvédelem: Illetéktelen beavatkozás esetén a vegyi védelemmel ellátott nyomathordozót elszínezik.

Különleges tulajdonságú biztonsági festékek, melyek az alábbi tulajdonságokkal rendelkezhetnek:

 • lumineszkáló festékek (a besugárzott fény hullámhosszától függően eltérő színben jelenik meg)
 • optikai színváltós festékek (a rátekintés irányától függően változtatja a színét)
 • vegyvédelemmel ellátott festékek
 • mágneses festékek (mérhető mágneses tulajdonsága van)
 • egyéb speciális festékek

Hologramozás
A hologram- és fólianyomtatás magas színvonalú védelmet biztosít a hamisítás ellen, ezért az értékcikkgyártásnál ajánlott alkalmazni. A hologramnyomtatás egy olyan speciális magasnyomtatási eljárás, ahol nagy nyomással és hőmérséklettel az előre elkészített hologramfóliát a papír felületére rögzítjük.

MEGSZEMÉLYESÍTÉS, SORSZÁMOZÁS

A kártyák gyártást követően a kártyákat személyre szólóvá tesszük (pl. diákkártya) a kártyabirtokos adataival illetve alkalmassá feladata ellátására (pl. városkártya, közlekedési kártya, kódkártya).
A személyre szabás során mind a látható elemeket (név, fénykép, vonal- 2D- valamint QR kódok), mind nem látható elemeket (belső azonosítók, tanúsítványok, egyenlegek és egyéb chip adatok) fel tudunk vinni a kártyára.

Az adatok titkosítására több szabvány is a rendelkezésünkre áll, az ehhez szükséges kulcsokat dedikált, hardveresen védett eszközök segítségével állítjuk elő, ahonnan a kulcsok nem nyerhetőek ki. A megszemélyesítés során kapják meg funkciójukat bizonyos védelmi elemek is, mint például CLI, MLI rejtett IR képek.

A Pénzjegynyomda felkészült a megszemélyesítési adatok biztonságos elektronikus fogadására is. Fejlesztő csapatunk révén megrendelőnk igényeihez igazítjuk az adatok lekérését szinte bármilyen rendszerhez alkalmazkodva.

SZÁLLÍTÁS

A Pénzjegynyomda Zrt. bankbiztonsági elvek szerint működő értéktári, valamint többszintű vagyon- és objektumvédelmi rendszerrel rendelkezik.

Az alkalmazott termék-ellenőrzési módszerek és eszközök, valamint a nyomólemezek nyilvántartási és őrzési rendszere biztosítja a szigorú számadású termékek teljes előállítási folyamatában azok biztonságát, a termék pontos elszámolását, szavatolják a megrendelő számára szükséges információk folyamatos megadását.

VISSZAGYŰJTÉS, MEGSEMMISÍTÉS

A Pénzjegynyomda Zrt. szigorú gyártásbiztonsági feltételeinek köszönhetően a termék kizárólag a vevő részére és az általa megrendelt mennyiségben kerül leszállításra, a selejt pedig maradéktalanul és dokumentálás mellett megsemmisítésre kerül.

A forgalomban lévő bankjegyeket korszerű bankjegyfeldolgozó gépekkel rendszeresen ellenőrzik és kiszűrik a hamis vagy elhasználódott bankjegyeket, a jó minőségűeket visszafogatják a készpénzforgalomba.

A szigorú számadású vagy magas biztonsági jellemzőkkel rendelkező termékek, okmányok, iratok, kártyák megsemmisítése egy független bizottság előtt, jegyzőkönyv felvétele mellett, beőrléssel és az őrlemény brikettálásával történik.

A megsemmisítés a Pénzjegynyomda Zrt. területén történik, erről videofelvétel készül. Előzetes egyeztetés alapján a megrendelő képviselője is jelen lehet.