Odafigyelés, szakértelem
és biztonság

Kártyák

TERMÉKEK | KÁRTYÁK

(OKMÁNYKÁRTYÁK, KERESKEDELMI KÁRTYÁK)

A Pénzjegynyomda Zrt. 2001 óta folyamatosan gyárt műanyag, illetve papíralapú kártyákat. Kártyatermékeink széles skálán mozognak: a törzsvásárlói, egészségügyi kártyáktól kezdve a beléptető-, távközlési vagy városkártyákon keresztül az okmánykártyákig minden kártyatípus gyártásához szükséges technológiával rendelkezünk. Emellett a kártyák tervezéséhez és a megszemélyesítés elvégzéséhez szükséges modern, korszerű géppark áll rendelkezésünkre.

OKMÁNYKÁRTYÁK

Társaságunk a hazai okmánykártyák előállításában is jelentős szerepet játszik. Konzorciális partnerünkkel együttműködve a magyarországi személyazonosító igazolványokat, vezetői engedélyeket gyártjuk. A folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen több különleges, egyedi kártyatípussal rendelkezünk, amelyek kiemelt piaci pozíciót foglalnak el. 2006 óta készítjük a digitális tachográf kártyát, amely mind a legfejlettebb biztonsági nyomdatechnikai elemekkel, mind a chipazonosítás EU-szabványának megfelelő minősítéssel rendelkezik. A 2012-ben kiadott (a NEK – Nemzeti Egységes Kártyarendszer részeként működő) új, kontaktusmentes chippel rendelkező diákigazolvány, a megújult adóigazolvány és a Magyar Honvédség részére gyártott szolgálati igazolványok is a Pénzjegynyomda kiemelt okmányai közé tartoznak.


TÍPUSAI:

Vezetői engedély, Diákigazolvány, Adókártya, Tachográf kártya, Polgárőr kártya

KERESKEDELMI KÁRTYÁK

Kereskedelmi kártya termékeink széles skálán mozognak: a törzsvásárlói, egészségügyi kártyáktól kezdve a beléptető-, távközlési vagy városkártyákon keresztül minden kártyatípus gyártásához szükséges technológiával rendelkezünk. Emellett a kártyák tervezéséhez és a megszemélyesítés elvégzéséhez szükséges modern, korszerű géppark áll rendelkezésünkre.


TÍPUSAI:

Városkártyák, Tagsági kártyák, Feltöltőkártya, kontaktusos-, illetve kontaktusmentes chipes kártyák, mágnescsíkos, aláíráscsíkos kártyák, hologramos kártyák, megszemélyesített kártyák

 

VÁROSKÁRTYÁK

A kedvezményre jogosító kártyák egyik új iránya a városkártya. Ezek a kártyák általában kontaktusmentes chippel vannak ellátva, és személyre szólóan kerülnek kiadásra. A rendszer lényege, hogy a kártyabirtokos az adott városon belül számos kedvezményhez juthat a rendszerrel szerződésben álló szolgáltatók hálózataiban. Általában 4 színnel nyomott kártyák, opcionálisan aláíráscsíkkal ellátva kerülhetnek kibocsátásra.

 

TAGSÁGI KÁRTYÁK

Számos szolgáltatói hálózat, klub, szövetség biztosít regisztrált tagjainak klubtagsági vagy törzsvásárlói kártyát. A kártyák tulajdonosa általában különböző kedvezmények, pluszszolgáltatások igénybevételére jogosult az adott törzskártyarendszerben lévő szolgáltatóktól. Ezek a kártyák általában 4 színnel nyomott kártyák, legtöbb esetben mágnescsíkot és aláíráscsíkot tartalmaznak.

A felhasználás módja szerint egyéb különleges, speciális elemekkel ellátott kártyákat is tudunk gyártani. A kártyák gyártásakor ezeknek a speciális elemeknek bármilyen kombinációját alkalmazhatjuk. Ezek a kártyatípusok lehetnek:

 

TÖRZSVÁSÁRLÓI ÉS AJÁNDÉKKÁRTYÁK

A  megszemélyesítés elvégzéséhez szükséges modern gépparkunk és a kollégák nyújtotta magas színvonalú technológiai háttérnek köszönhetően az ügyfelek rendelkezésére állunk a törzsvásárlói és ajándékkártyák tekintetében is.

A biztonságos érintésmentes, hamisítás ellen védett chipkártyától a mágneses kártyán át az egyszerű QR illetve 2D vonalkóddal rendelkező plasztikkártyákig valamint a pontgyűjtő és feltöltéses verzió esetén is magas színvonalon tudjuk vállalni a rendszerek tervezését és specifikációját és kivitelezését az ügyfelek igényeire szabva.

Törzsvásárlói és ajándékkártya rendszerek egyedi igények alapján való fejlesztésére is van lehetőség.
Speciális üzleti megoldások megvalósítására is nyitottak vagyunk nagy megbízhatósággal, opcionálisan az egyszerűbb kártya típusok esetében is lehetőség van PIN kód használatára.

Az elfogadó eszközök széles skálája a rendelkezésünkre áll androidos mobil, PC vagy POS terminál formájában.
A tranzakciók típusa szabadon konfigurálható illeszkedve az egyedi ügyfél igényekhez pl. az értékek felírása, nyilvántartása és levonása valamint a Felek közötti forgalomról bármikor elszámolás és kimutatás készíthető a kért formában.

 

KONTAKTUSOS-, ILLETVE KONTAKTUSMENTES CHIPES KÁRTYÁK

A műanyag kártyák nagyobb adattartalmának tárolására használhatók a chipkártyák. Ezek használatukat tekintve lehetnek utólag beültetett, kontaktusos chipet tartalmazó kártyák, a kártya szerkezetében található chippel rendelkező, kontaktusmentes kártyák, illetve mindkét típust tartalmazó hibrid vagy dual interface típusú kártyák. Felhasználási területük egyre szélesebb: chipes személyazonosító kártyák, e-aláírás kártyák, digitális tachográf kártyák, városkártyák.

 

MÁGNESCSÍKOS, ALÁÍRÁSCSÍKOS KÁRTYÁK

A tagsági kártyák, törzsvásárlói kártyák leggyakoribb megjelenési formája, amikor a hagyományos PVC kártya hátoldala tartalmaz egy mágnescsíkot és egy aláíráscsíkot. A mágnescsíkra megszemélyesítéskor felvihetők olyan adatok is, amelyek a kártyán nem jelennek meg. Hátránya, hogy viszonylag kis mennyiségű adatot képes tárolni.

 

MEGSZEMÉLYESÍTETT KÁRTYÁK

A kártyák gyártást követően a kártyákat személyre szólóvá tesszük (pl. diákkártya) a kártyabirtokos adataival illetve alkalmassá feladata ellátására (pl. városkártya, közlekedési kártya, kódkártya).
A személyre szabás során mind a látható elemeket (név, fénykép, vonal- 2D- valamint QR kódok), mind nem látható elemeket (belső azonosítók, tanúsítványok, egyenlegek és egyéb chip adatok) fel tudunk vinni a kártyára.

 

Az adatok titkosítására több szabvány is a rendelkezésünkre áll, az ehhez szükséges kulcsokat dedikált, hardveresen védett eszközök segítségével állítjuk elő, ahonnan a kulcsok nem nyerhetőek ki. A megszemélyesítés során kapják meg funkciójukat bizonyos védelmi elemek is, mint például CLI, MLI rejtett IR képek.

A Pénzjegynyomda felkészült a megszemélyesítési adatok biztonságos elektronikus fogadására is. Fejlesztő csapatunk révén megrendelőnk igényeihez igazítjuk az adatok lekérését szinte bármilyen rendszerhez alkalmazkodva.

 

Tachográf kártyák

2006 óta bocsátunk ki típusengedéllyel rendelkező európai uniós, tachográf menetíró készülékekben használatos chip kártyát. A feladatoknak megfelelően négy változatban készülnek: vezetői, műhely, ellenőri és céges.

Ez az egyetlen hazai chipkártya, amely típusengedélyének megszerzésért kiterjedt chip-, szoftver-, kártyatest- és kompatibilitási bevizsgálások és tanúsítások szükségesek. A kártyagyártáson és a megszemélyesítésen túl a logisztikai feladatokat is a Pénzjegynyomda látja el.