Odafigyelés, szakértelem
és biztonság

Bankjegyek

TERMÉKEK | BANKJEGYEK

A Pénzjegynyomda nevét legfontosabb termékéről, a bankjegyről kapta.

Büszkék vagyunk alaptevékenységünkre, hogy a hatályos magyar fizetőeszközt gyárthatjuk tulajdonosunk, a Magyar Nemzeti Bank részére.

 

A bankjegyeken gyártása során a hazánkban egyedülálló metszet-mélynyomtatási technológiát alkalmazzuk. A forintsorozat hat címletből áll, melyek egységesen 154 X 70 mm méretű elő- és hátoldali metszetnyomatot tartalmazó bankjegyek. Az alnyomatok egyes mintázatai UV-fényben fluoreszkálnak. A bankjegyek vízszintes és függőleges elhelyezkedésű sorszámmal vannak ellátva, továbbá tartalmazzák a gyártás évét és az MNB alelnökeinek aláírását.

 

A forgalomban lévő bankjegysorozat grafikai tervét Pálinkás György grafikusművész készítette. A bankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképei láthatók, a bankjegyek hátoldalán e személyekhez kapcsolódó történelmi színhelyek jelennek meg.

 

Mikroírás

A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldalon több helyen az MNB felirat, a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés, valamint a MAGYAR NEMZETI BANK (kivétel az 1000 forintos) felirat olvasható. A valódi bankjegyeken a mikroírás tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből áll, töredezés, szétesés, elmosódás nem tapasztalható.

 

Hologramfólia

 

A bankjegy előoldalán a vízjelmező mellett jobbra található a tagolt formájú, hologram hatású fémcsík. Felületén az ismétlődő elemekben Magyarország címere, az MNB felirat és függőlegesen, a nagyméretű 20 000 értékjelzés található.

 

Vakjel

A vakjel egy nagy festékréteg-vastagságú, címlet specifikus motívum, mely támogatja a vakok és gyengén látók számára bankjegy értékének felismerését.

 

Jelzőrostok

A bankjegyet UV-fényben vizsgálva a papír anyagában kék és zöld színű jelzőrostok, és piros színű pöttyök fluoreszkálnak, melyek mindkét oldalon ellenőrizhetőek.

 

Színváltó nyomat

 

Az 500 Ft-os bankjegy előoldalán látható vágtázó ló motívum mozgatás hatásárra bíborból zöldre változik.

 

Illeszkedőjel

A bankjegy oldalai minden esetben tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így ha a fény felé tartjuk őket, az előoldal jobb felső sarkában, és a hátoldal bal felső sarkában található minták egy H betűt rajzolnak ki.

 

Metszetmélynyomás

Hazánkban egyedi metszet-mélynyomtatási technológiát is alkalmazzuk, melynek során a lemezekre különféle metszési technikákkal ötvösműveket visznek föl – nagyon pontos és finom részleteket – majd ezeket a lemezeket több tonna nyomással préselik rá a papírra. Ezeket a finom grafikai elemeket nem csak látni, de érezni is lehet.  A bankjegyek esetben így kerül a papírra az értékjelzés, a portré és a hátoldali kép.

 

PUSKÁS FERENC MARKETING CÉLÚ MINTABANKJEGY

Puskás Ferenc képe látható azon a sorszámozott mintabankjegyen, amely a magyar pénzjegygyártás és – tervezés technikai fejlettségét mutatja be. A világszínvonalú bankjegy, amely teljes egészében magyar termék.

A legszigorúbb minőségi és biztonsági követelményeknek is megfelel, 21 különböző biztonsági eleme gyakorlatilag hamisíthatatlanná teszi. Különlegessége, hogy az egyik oldalán Puskás Öcsi egész alakos, álló formátumú képe látható.

Galéria

HERMAN OTTÓ MARKETING CÉLÚ MINTABANKJEGY

A Pálinkás György által kidolgozott grafikai koncepció kialakítását az autodidakta természettudós gazdag munkássága határozta meg. A marketing célú mintabankjegy álló és fekvő formátumban jelenik meg 162 x 75 mm méretben.

 

A Herman Ottó marketing bankjegy tónusos pozicionált vízjellel (a fekvő változatban bújtatott biztonsági szállal is) ellátott, 4 + 4 szín szimultán ofszetnyomtatott mintabankjegy termék, amely mindkét oldalán OVI®, és/vagy irideszcens szitanyomott, kétoldalon metszetnyomott, speciális, ablakos foltszerű Kinegram® fóliával (Kurz APL®) van ellátva.