Orbán Viktor miniszterelnök január 24-26. között háromnapos hivatalos látogatást tett Mongóliában. Útjára elkísérte 5 miniszter és egy mongol befektetések iránt érdeklődő 50 üzletemberből álló küldöttség is.

A magyar kormányzat kiemelt szándéka, hogy részt vegyen mongóliai fejlesztési programokban, tekintettel arra, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti.

A hivatalos látogatással kapcsolatban az M1 csatorna szerda reggeli műsorában adott interjújában, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, mintegy 40 millió eurós szerződést írtak alá Ulánbátorban.

Kijelentette, hogy a mongol gazdaságnak jelenleg olyan területeken van szüksége fejlesztésekre, amelyeken a magyar cégek kifejezetten erősek, így az aláírt megállapodások lehetőséget teremtenek több magyar cégnek a mongol piacon való megjelenésre.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a Pénzjegynyomda jelentős szerződést írt alá, melynek keretében vállalatunk a mongol elektronikus útleveleket fogja gyártani.

A miniszterrel készített interjú megtekinthető itt