MEGÚJULNAK A FORINTBANKJEGYEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2014 és 2018 közötti időszakban megújítja a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot, s újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé és várhatóan idén decembertől jelenik meg a forgalomban.

A nemzetközi gyakorlatban – a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében – a jegybankok jellemzően 10–15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozatot az 1997–2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank, így – a készpénzforgalmi igényeknek megfelelően – a sorozat megújítása időszerű. A korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni.
Az MNB a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újítja meg, ez a címlet 2014. szeptember 2-től válik törvényes fizetőeszközzé. A megújított bankjegy 2014 decemberétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank – átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve – később dönt.

tizezres