Mivel fizessünk?

Felgyorsult, modern világunkban erre a kérdésre nem is egyszerű válaszolni, hiszen az elmúlt évszázad második felében forradalmi változások mentek végbe mindennapi pénzügyeink terén. Ma már nem kell feltétlenül bankjegyekkel, érmékkel bajlódnunk, a bankkártya kis plasztiklapként kényelmesen meglapul zsebünkben, pénztárcánkban.
A fejlődés azonban ezzel nem állt meg, hiszen mára már elérkeztünk a virtuális pénzek korába. Az internetbanking, a paypass, a virtuális valuta már sokunknak ismerős, új fizetési módokat jelent.
A lehetőségek bősége azonban sokakat megzavar, és visszatérnek a hagyományos, kézzel fogható megoldáshoz.

Készpénz vs. elektronikus pénz

A magyarországi fizetési szokásokra jellemző, hogy a magyarok számára biztonságot jelent, ha fizetésüket a kezükben érezhetik. Ez lehet az egyik legfőbb oka annak, hogy nálunk az elmúlt években, más országokkal ellentétben, nőtt a készpénzállomány. A szakértők véleménye megegyezik abban, hogy ehhez nagyban hozzájárult a gazdasági válság, illetve a tranzakciós adó bevezetése is.
Az is tény, hogy a sárga csekkes befizetések leggyakoribb módja Magyarországon a postai befizetés, míg ezt tőlünk nyugatabbra jó ideje elektronikusan végzik. Példaként említhetjük Svédországot, ahol a Svedbank stockholmi fiókjában már megszűnt a készpénzkiadás, így bankjegyekhez csak az ATM-eken keresztül juthatnak az ügyfelek. Ez az idősebbek számára még szokatlan, de a fiatalok körében teljesen elfogadott, hiszen ők már jó ideje bankkártyával vagy paypass-kompatibilis okostelefonnal fizetnek.
Ez a fizetési mód hazánkban is egyre elterjedtebb, bár még nem mondható mindennaposnak, és Magyarországon pénzünk biztonsága érdekében jelenleg 5000 Ft-os limithez van kötve.
A technika fejlődésének köszönhetően tehát a készpénz vs. elektronikus pénz vitája újra és újra napirendre kerül, hiszen mindkettő híveinek bőven van érve saját álláspontja védelmében.

Amennyiben bővebben érdekli a téma, a cikk forrásához kattintson ide.