Megemlékezés Nagycenken

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Nagycenken április 8-án Gróf Széchenyi István (1791-1860) halálának 156. évfordulóján.

Ebből az alkalomból a Magyar Posta 300 ezer példányban bélyeget bocsátott ki. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész terve alapján a Pénzjegynyomda Zrt-ben készült, melyen a Duna szabályozása látható, illetve a folyó vonalai között Gróf Széchenyi István arcképe rajzolódik ki. A bélyeg 225 forintos névértéke a legnagyobb magyar 225 évvel ezelőtti születését jelképezi.

A Széchenyi család síremlékének megkoszorúzásán L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy a kormány szívén viseli a legnagyobb magyar emlékének ápolását, így ennek jegyében az idei emlékévben 300 millió forint kormányzati támogatásból megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, és a kápolna.

L. Simon László kifejtette: „Szent kötelességünk fejet hajtani a munkássága, az életútja, a hazáért, a nemzeti közösségért tett valamennyi cselekedete, a gazdasági életben megvalósított innovatív tevékenységének máig ható eredményei előtt”
„Ezért döntött úgy a magyar országgyűlés egy héttel ezelőtt, hogy az évet Széchenyi-emlékévnek nyilvánítja”

Az alkalmi bélyeg a Pénzjegynyomdában készült

A koszorúzást követően a kastély dísztermében emlékülés vette kezdetét, melyen Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója bemutatta az évfordulóra kiadott egyedi látványú alkalmi bélyeget, és többek között arról is beszélt, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít, hiszen eddig összesen 31 alkalommal szerepelt portréja, vagy a személyéhez köthető vívmányok, tettek bélyegeiken.

A megemlékezésen és az azt követő emlékülésen részt vettek Széchenyi István fiatalabb bátyjának leszármazottjai, Széchenyi Tímea két gyermekével, valamint testvére, Krisztián.

Széchenyi Tímea elmondta, hogy a mellett, hogy csatlakoznak a központi rendezvényekhez, önálló kulturális, művészeti, iskolai és sportprogramokat is rendeznek az emlékév során.