A napokban került aláírásra a német Scheidt&Bachmann céggel a főváros elektronikus jegyrendszerének kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződés.

Az eseményen Tarlós István főpolgármester is jelen volt, aki elmondta, hogy a teljes rendszer – mellyel az utazóközönség egy jóval korszerűbb és kényelmesebb kiszolgálásban részesül – 2017-re, több ütemben, lépcsőzetesen kerül bevezetésre.

Az új, időalapú jegyrendszerben mobiltelefonnal vagy az interneten is megvásárolhatók lesznek a jegyek és a kártyák, emellett modernizálásra kerül a jegyellenőrzés is. Hamarosan eltűnnek a papíralapú jegyek és bérletek, helyüket a chippel ellátott műanyag kártyák veszik át, melyek megszemélyesített vagy anonim formáját választhatják az utasok. A budapestiek ingyen fogják megkapni első elektronikus bérletüket.

Újdonságot jelent majd, hogy az időalapú jegy érvényességi idején belül korlátlan számú átszállást és utazást tesz lehetővé a városon belül. A napi költési díjplafon bevezetése pedig a napijegyeket fogja kiváltani.

Az ellenőrzés is korszerűbbé válik a hordozható készülékek bevezetésével, melyekkel az ellenőrök könnyen, gyorsan ellenőrizni tudják a jegyek és bérletek érvényességét.

A 2013 nyarán indult, BKK által lefolytatott beszerzési eljárás nyertese végül az elektronikus jegyrendszer világpiacának egyik legnagyobb európai szereplője, a német Scheidt&Bachmann cég lett. A most aláírt szerződés értelmében feladatuk lesz a rendszer részletes tervezése, kiépítése, valamint ötéves üzemeltetése is. Alvállalkozóként a hongkongi kártyarendszert is működtető Octopus cég vesz részt a projektben.

A projekt megvalósítása során a Pénzjegynyomda Zrt. feladata lesz az elektronikus kártyák gyártása és megszemélyesítése, az egyszer használatos papíralapú okosjegyek gyártása, valamint a kártyák szállítása, disztribúciója is.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésére az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,4 millió euró összeget biztosít a BKK-val 2013 szeptemberében aláírt kölcsönszerződés értelmében, míg a Fővárosi Önkormányzat 5,3 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.

A forráscikkért kattintson ide